Wat is dropshipping?

Dropshipping is wanneer een klant een product bestelt in een webwinkel, maar deze niet uit de voorraad komt van de webwinkel. De webwinkel waar jij het product bestelt, plaatst daarna de bestelling direct bij de leverancier. Deze order gaat dus niet via eigen voorraad naar de klant, maar direct vanaf de leverancier.


Voordelen dropshipping

Als een bedrijf de dropshipping methode gebruikt heeft het als voornaamste voordeel dat het erg veel kosten bespaart. Weg zijn de opslagruimtes, het personeel dat daarin werkt en het risico van inkopen. 


Nadelen dropshipping

Natuurlijk zijn er ook nadelen bij deze structuur. Het voornaamste probleem waar dropshipping ondernemers tegenaan lopen, is dat ze zelf geen kwaliteitscontrole kunnen doen. Hierdoor is er geen tweede controleur en kan het voorkomen dat de klant het product niet in takt geleverd krijgt, of in sommige gevallen helemaal niet.


Voorbeeld

Jan koopt bij ‘Haarmema BV’ een computer. In plaats van dat dit bedrijf het uit zijn eigen voorraad levert, besteld ‘Haarmema BV’ dit product bij hun leverancier en laat dit product gelijk leveren op de locatie waar Jan het wil. Hierdoor heeft ‘Haarmema BV’ officieel nooit producten in de voorraad. Maar kan het dus ook niet controleren of het product voldoet aan de eisen zoals je afgesproken hebt met de klant.

 

Verzekeringen bij dropshipping

Gezien het product nooit in de voorraad zit en er geen controle plaats vindt op te geleverde goederen, kan de kwaliteit ook niet gecontroleerd worden. Hierdoor zijn er geen verzekeraars (waar wij mee samenwerken), die een voorstel uitbrengen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) met productaansprakelijkheid dekking. Controleer jij wel zelf de producten? Ook al komen de producten van buiten de EU, lees dan nog dit artikel.