Wist je dat een goede vergelijking al snel een besparing kan opleveren van € 100,- per jaar? Houd daarbij wel rekening met de juiste dekking en staar je niet blind op alleen de korting. Wij helpen je graag op weg met enkele tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.


Profiteer van collectieve zorgverzekering

Via een zorgcollectief is jouw zorgverzekering in veel gevallen goedkoper. Ondanks de korting is het onnodig om een pakket te kiezen met een veel te uitgebreide vergoeding. De verleiding is groot, omdat je via het collectief dankzij de korting goedkoper uit bent.


Met deze tips maak je de juiste keuze:


1. Kies de juiste basisverzekering

 Er zijn drie soorten basisverzekeringen: natura, restitutie en budget. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Let op: de budgetverzekering is de goedkoopste, maar de zorgverzekeraar heeft dan weinig contracten met zorgverleners. Hierdoor bestaat de kans dat je hoge zorgkosten kunt krijgen. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.


2. Maak ook een vergelijking voor jou alleen

Veel gezinnen willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en handig voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is jouw partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Als je niet dezelfde wensen hebt, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken.


3. Kies een zorgverzekeraar die jouw zorgverleners gecontracteerd heeft

Voor iedere verzekeraar geldt dat zij afspraken hebben met zorgverleners. Het is altijd handig om te controleren dat de zorgverzekeraar waar je de verzekering bij wilt afsluiten de zorgverleners heeft gecontracteerd waar jij altijd naar toe gaat (denk hierbij aan je tandarts, huisarts, medisch specialist etc.). Zo voorkom je dat je zelf plotseling al je nota's moet betalen en declareren. Maak hiervoor gebruik van de optie 'Hulpverlener zoeken' op de website van de zorgverzekeraar.


4. Vraag een second opinion aan

 Staat er een dure tandartsbehandeling voor je op de planning? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts. In een enkel geval is de behandeling bij de ene tandarts goedkoper dan bij de andere. Vraag jouw tandarts om een doorverwijzing.


5. Betaal je premie per jaar in plaats van per maand

Wanneer je de premie in één keer betaalt, kan dat tot 3% korting opleveren. Als je dat bedrag achter de hand hebt, kan je dat overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.


6. Laat de ingreep door je huisarts doen

Sommige ingrepen kan je ook door de huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat je bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als je dit in het ziekenhuis laat doen, betaal je wel je eigen risico.


7. Vraag zorgtoeslag aan

In enkele situaties heb je recht op zorgtoeslag. Controleer dus goed of dit ook voor jou van toepassing is. Als dit voor jou het geval is, dan ontvang je maandelijks een bedrag waarmee je een gedeelte van de zorgpremie kunt betalen. De Belastingdienst heeft meer informatie voor je betreffende zorgtoeslag én laat je zien of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel dat is.


Zorgverzekering 2022 vergelijken?

Dat kan eenvoudig via onze vergelijker. Meer informatie lees je op onze pagina over de zorgverzekering.


Deze tekst is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Verzekeringen24 en UPIVA.