Om gebruik te kunnen maken van jouw leveringsvoorwaarden moet je een aantal voorwaarden voldoen. Hierin kan het onder andere van belang zijn om er rekening mee te houden wie jouw klant is. Zo wordt er in het recht regelmatig onderscheid gemaakt tussen ondernemers en consumenten, dit is ook zo in het geval van leveringsvoorwaarden.

 

Zakendoen met consumenten

Consumenten worden over het algemeen beter beschermd dan ondernemers. Wanneer jij een afspraak/overeenkomst hebt met een consument moet jij hier dus ook rekening mee houden. Leveringsvoorwaarden moeten op de juiste manier en op het juiste moment aan de consument worden gegeven, terhandstelling.

 

De leveringsvoorwaarden, of algemene voorwaarden, moeten in ieder geval bij het sluiten van de overeenkomst worden overhandigd aan de consument, dit mag ook eerder. Na het sluiten van de overeenkomst ben je te laat en hoeven de leveringsvoorwaarden niet gevolgd te worden.

 

In de eerste instantie moeten de leveringsvoorwaarden op papier worden overhandigd aan de consument. Dit mag bijvoorbeeld ook op de achterkant van een offerte, je moet op de voorzijde van de offerte dan wel een verwijzing plaatsen. Mocht het niet mogelijk zijn om voor het sluiten van de overeenkomst de voorwaarden op papier over te dragen aan de consument kan dit ook online. De voorwaarden moeten dan wel gratis van jouw website te downloaden zijn in de vorm van een document wat de klant kan inzien.

 

De regels die in de voorgaande alinea’s zijn toegelicht gelden ook voor kleine ondernemers. Dit geldt voor ondernemers met minder dan 50 medewerkers.

 

Zakendoen met grote ondernemers

Ook wanneer jij zakendoet met grote ondernemingen dien jij voor of bij het sluiten van een overeenkomst te verwijzen naar jouw leveringsvoorwaarden. Het verschil met consumenten is dat het aan de ondernemer is om deze voorwaarden op te zoeken en te bekijken. Het maken van een verwijzing is dus voldoende. Wanneer jij vaak zakendoet met dezelfde grote onderneming is het voldoende om de eerste keer te verwijzen naar de leveringsvoorwaarden.

 

Aanvullend op bovenstaande informatie kan je jouw leveringsvoorwaarden deponeren bij de kamer van koophandel. Hier liggen ze dan ter inzage voor jouw klanten, groot of klein. Dit is echter niet verplicht.