Opzicht en bouw- en montageverzekeringen zijn “hot items” binnen de aansprakelijkheidsverzekeringen. Tevens leveren zij vaak discussie op. Wat houden deze verzekeringen in, wat valt wel onder de dekking en wat niet? Wij leggen het graag uit aan jou. 


Opzicht 

Wat is opzicht 

Er is sprake van opzicht wanneer jij de verantwoordelijkheid hebt over een zaak/object van anderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer jij iets van een ander leent. Dit geldt ook wanneer jij werkzaamheden verricht aan of met zaken/objecten van anderen. Denk hierbij aan reparatie 

 

Twee voorbeelden van opzicht: 

  • Een aannemer leent een schroeftol, hij heeft de schroeftol nu onder opzicht; 
  • Een aannemer plaatst een regendouche in een bestaande douchecabine De douchekop valt in de douchebak. De schade aan de douchebak valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, de douchekop werd “bewerkt” en valt dus onder opzicht. 


Let op! Opzicht valt haast nooit onder de standaarddekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. De veroorzaakte schade kan tot hoge kosten leiden.  

 

Opzicht kan je verzekeren 

Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen die opzichtdekking als extra clausule aanbieden binnen de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Hiervoor gelden wel vaak extra voorwaarden, bijvoorbeeld een verhoogd eigen risico voor de clausule opzicht. Wij maken voor jou een vergelijking tussen de verschillende verzekeraars. 


Opzicht is bij ons standaard meeverzekerd 

Indien wij een aanvraag binnen krijgen voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, dan proberen wij altijd de verzekeraar te selecteren waarbij opzicht is meeverzekerd.  


Vraag: valt gehuurd gereedschap onder de opzichtclausule of wordt dit uitgesloten van de dekking? 

Antwoord: dit valt ook onder de dekking van opzichtclausule. De aanvullende voorwaarden die gelden zijn afhankelijk van de verzekeraar.   


Bouw- en montageverzekeringen 

Een bouw- en montageverzekering biedt dekking voor materiële schade veroorzaakt aan de eigendommen van anderen. Bijvoorbeeld als tijdens de aanbouw van een serre een buitenmuur van de woning beschadigd raakt. Dit valt onder de dekking van de bouw- en montageverzekering.   


Opzicht, een bouw- en montageverzekering of beide 

Afhankelijk van de werkzaamheden die jouw bedrijf verricht kan het zijn dat je beide verzekeringen nodig hebt. Wanneer je beide verzekeringen afsluit is er geen discussie. Zowel de materiële schade veroorzaakt aan anderen als spullen die je onder opzicht hebt zijn verzekerd.  


Wie zijn verzekerd bij bouw- en montageverzekering 

De verzekeringnemer en de opdrachtgever, dus alle partijen die betrokken zijn bij het realiseren van het door u aangenomen werk. Bijvoorbeeld de opdrachtgever, aannemer en onderaannemer, maar ook de architect, ingenieur, installateur, dakdekker en schilder. 


Wat is een CAR-verzekering 

CAR staat voor construction all-risk verzekering. De verzekering biedt dekking voor schade ontstaan tijdens constructiewerkzaamheden. Bouwverzekering, montageverzekering en CAR-verzekering zijn termen die door verschillende verzekeraars door elkaar worden gebruikt. Wij helpen jou graag verder bij het vinden van de verzekering en verzekeraar die bij jou past. Wat een CAR-verzekering dekt kun je lezen in dit artikel.  


Vraag: zijn mijn eigen spullen en de spullen van anderen ook verzekerd tegen schade die ontstaat tijdens het bouwproces? 

Antwoord: Schade ontstaan aan spullen van jou en anderen vallen onder de dekking van de bouw- en montageverzekering.  


Heb jij hier nog vragen over? Dan helpen wij jou graag verder. 


Bron: Nationale Nederlanden