Het is altijd belangrijk dat je iets geregeld hebt bij arbeidsongeschiktheid, dat weet bijna elke ondernemer. Of je nu actief bent in de zakelijke dienstverlening, zorg of bouw. Als ondernemer in de bouw loop je wel veel meer risico op uitval dan de gemiddelde ondernemer. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost dit? En waar moet je op letten? 5 tips.


Zelfs gevestigde ondernemers kunnen een keer omvallen. Ook jij kunt zomaar een ongeluk krijgen. En zelfs als je op afstand onderneemt, kunnen werkstress of ziekte je (tijdelijk) uit het veld slaan.

Als je uit de roulatie bent, heb je als ondernemer al snel geen inkomen meer. Sommige ondernemers kunnen dit voor een bepaalde periode zelf opvangen, bijvoorbeeld met spaargeld of een andere inkomstenbron. Als je dat niet hebt, blijft vaak alleen de bijstand over.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je ervoor dat jij een goed inkomen behoudt als je niet kunt werken. Met een AOV weet je van tevoren wat je uitkering is tijdens je afwezigheid. Dat geeft je zekerheid.


Ook word je geholpen bij je herstel en terugkeer op de werkvloer (re-integratie). Bij veel verzekeraars krijg je ook een persoonlijke gezondheidscheck en coaching om arbeidsongeschiktheid te voorkomen (preventie).


Kosten AOV

Ondernemers met personeel betalen gemiddeld 7,3 procent van hun bruto-ondernemersinkomen aan AOV-premie, volgens het CBS. Dat is gemiddeld genomen 260 euro per maand.


Een verzekeraar kijkt bij het bepalen van je premie naar de gemiddelde tijd per week dat je ‘handenarbeid’ verricht. Ook wordt er gevraagd wat voor type werkzaamheden je precies doet. Als je veel fysiek zware werkzaamheden uitvoert, zal je AOV-premie hoger zijn.


Tip 1: Bereken je inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Hoe sta jij en je gezin ervoor als je arbeidsongeschikt wordt? Kun jij zelf het risico dragen? Om een goede keuze te maken, moet je een paar dingen weten. Het is slim om een kostenplaatje te maken voor jezelf. Bereken eerst hoe hoog je inkomen zal zijn zodra je arbeidsongeschikt raakt.


Gebruik de inkomensindicator van De Goudse om te kijken wat jouw inkomen zal zijn bij arbeidsongeschiktheid. Aan de hand van negen vragen zie je wat het verschil in inkomen zal zijn als je een AOV hebt of niet.


Voor veel ondernemers is het cruciaal om een financieel vangnet te hebben. Als je overweegt een AOV te nemen, is het slim de kosten eerst in kaart te brengen. Bij ons op de website kan je hier zelf je premie berekenen. Is een AOV betaalbaar voor jou? Zo niet, dan zijn er ook andere oplossingen, zoals crowdsurance (zie tip 4).


Tip 2: AOV betaalbaar maken

Vind je een arbeidsongeschiktheidsverzekering alsnog aan de dure kant? Dan kun je op de volgende manieren besparen op je premie.


a) Eigen risico verhogen

De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van je eigen risico. Als je voor een langere eigenrisicoperiode (wachttijd) kiest, verlaag je de premie. Je moet dan wel die eerste periode van ziekte zelf kunnen opvangen.

b) Verzekerd bedrag verlagen

Je kunt ervoor kiezen niet je hele inkomen te verzekeren, maar slechts een deel ervan. Hiermee kun je ook de AOV-premie verlagen. Denk wel goed na of en hoe je dit inkomensgat zelf kunt dichten bij langdurige ziekte.

c) Eindleeftijd aanpassen

De premie is ook afhankelijk van de verzekerde periode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de eindleeftijd te verlagen en in die laatste jaren van je ondernemerscarrière zelf het risico op te vangen. Bijvoorbeeld van je 55ste tot je 60ste. Dit is wel riskant, je moet dan zeker weten dat je in die periode een goede buffer of een ander alternatief hebt.

 

Tip 3: AOV premie is aftrekbaar

De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt al snel 40 procent in de kosten. Vergeet dit dus niet aan te geven tijdens je belastingaangifte.


Tip 4: Combineren met een broodfonds of crowdsurance (= broodfonds 2.0)

Je kunt een AOV combineren met een broodfonds of crowdsurance. Met het geld uit zo’n fonds kun je bijvoorbeeld de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid opvangen. Voor langere arbeidsongeschiktheid heb je dan een AOV. Met zo’n lange wachttijd betaal je een stuk minder AOV-premie.


Tip 5: Laat je informeren/adviseren

De voorwaarden van AOV’s en aanpassingen hierop kunnen flink verschillen. Laat je informeren door een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Wij kunnen samen met jou de risico’s en de opties voor jou als ondernemer in kaart brengen. Daarna kun je een goede beslissing nemen.