Als ondernemer in de bouw werk je met veel materialen en is je (eigen) gereedschap belangrijk voor de dagelijkse uitvoering. Daarnaast heb je waarschijnlijk geïnvesteerd in dit gereedschap en heeft dit een aardige waarde.


Het ontbreken (door diefstal of kapot gaan) kan dus vervelende consequenties hebben voor de uitvoering van je werkzaamheden en dus ook direct voor je inkomsten.


Daarnaast is je gereedschap vaak niet op dezelfde plaats aanwezig: thuis, je werkplaats, in je bestelauto of op de bouwlocatie. 


Maar hoe kan je je gereedschap dan verzekeren? En waarvoor ben je dan precies verzekerd? 


Hier lees je de mogelijkheden:


Thuis of werkplaats

Indien je gereedschap vanuit huis gestolen wordt, dan dekt een particuliere inboedelverzekering dit niet. Het gaat namelijk om zakelijke spullen. Een inventaris- en goederenverzekering zorgt in dit geval voor een passende dekking. Deze verzekering vergoedt de schade aan je inventaris, goederen (en huurdersbelang) door een verzekerde gebeurtenis. Verzekerd is onder meer schade door brand, ontploffing, blikseminslag, storm, diefstal na braak en vandalisme. Zie ook de verzekeringskaart (van NN).


Je spullen kunnen in dit geval thuis liggen of op je werkplaats. Het is belangrijk dat het risicoadres (van waar de spullen zich bevinden) vermeld staat op de polis. Indien dit thuis is, dan is kan dit vaak tegen een lagere premie dan wanneer dit op een externe werkplaats is.


Bestelauto of auto

Tijdens het vervoer naar een klant of opdrachtgever heb je waarschijnlijk je gereedschap in je (bestel)auto liggen. onderweg kan helaas ook van alles misgaan, zoals diefstal of een aanrijding. De schade aan je gereedschap tijdens vervoer wordt niet vergoed door je autoverzekering. De Eigen Vervoerverzekering is hiervoor nodig. Deze verzekering vergoedt materiële schade aan en diefstal van gereedschappen (en goederen) tijdens verblijf in het vervoermiddel, tijdens het transport van de goederen en schade ontstaan tijdens het in- en uitladen. Zie ook deze verzekeringskaart van NN voor wat er precies wel en niet verzekerd is.


Op de bouwlocatie

Wanneer je op de bouwlocatie aan het werk bent, kan er natuurlijk ook iets gebeuren met je gereedschap. Deze kan gestolen worden of beschadigen. Om schade van je gereedschap op de bouwlocatie te verzekeringen, sluit je een CAR-verzekering af. Deze verzekering is nog veel uitgebreider dan alleen deze dekking, lees er hier meer over.


Eigen gereedschap en geleend/gehuurd gereedschap?

In dit artikel benadrukken wij al een aantal keer dat het hier gaat om het eigen gereedschap. Maar wat betekent dit voor het gereedschap dat je huurt of leent? 


Het kan gebeuren dat je een zaag huurt of leent van je collega en dat deze kapot gaat tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Afhankelijk van bij welke verzekeraar je verzekerd bent en welke dekking of clausules er is opgenomen, is dit wel meeverzekerd. Niet elke verzekeraar heeft dit niet standaard opgenomen bij opzicht, maar Nationale Nederlanden (NN) weer wel, bij het ZZP pakket. 


Braakschade, voorwaarden en clausules

Om dekking te hebben op deze verzekeringen bij diefstal moet er braakschade zijn. Dus als je per ongeluk een deur open laat staan (op locatie of van je auto) en je spullen zijn weg, dan is er geen bewijs van braak en heb je dus ook geen dekking. Zorg dus dat je je gereedschap altijd opruimt achter een slot. 


Lees daarnaast altijd goed de voorwaarden en clausules door om te voorkomen dat je schade niet uitgekeerd wordt.


Premie?

Wij kunnen je helpen met een passende aanbod! Vraag een premieberekening aan op de website en wij sturen je uiterlijk de volgende werkdag een voorstel op maat. Hierbij gaan wij voor een passende dekking en scherpe premie (in die volgorde).