Eindelijk, ik begin voor mezelf! - Maar sta ik er dan ook echt alleen voor?


'Weet jij iets van ‘Privacy?', vraagt Bob* aan Maaike.  'Ik ben net bij de Kamer van Koophandel geweest voor de inschrijving en ik zag iets over privacy staan. Hier hoef ik toch niets mee?’


Bob is net voor zichzelf begonnen als organisatie adviseur. Het was hem na het overlijden van een vriend duidelijk geworden dat je niet moet blijven dromen, als je iets wilt moet je er voor gaan! Kort geleden had hij eindelijk het lef om zijn vaste baan als consultant op te zeggen.


Maaike denkt niet dat Bob iets met privacy moet. ‘Privacy is toch alleen iets voor grote bedrijven? Jij gaat toch geen consumenten spammen met van die commerciële mailtjes?’ ‘Maar als je het echt wilt weten, ken je niet een jurist die weet hoe het zit?’


Juridische Adviesdesk

Voor zijn verzekeringen is Bob geadviseerd door Verzekering24, hij heeft toen voor de zekerheid ook een abonnement voor de Juridische Adviesdesk afgesloten. Hierdoor kan hij voor slechts EUR 69,- (excl BTW) per jaar al zijn juridische vragen stellen aan een ervaren jurist van DAS.

Bob belt meteen de Juridische Adviesdesk en vraagt of hij iets moet doen voor dat privacy gedoe. 


De jurist legt uit dat als Bob persoonsgegevens verwerkt de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook op hem van toepassing is. Samen bespreken ze wat Bob met persoonsgegevens doet en wat Bob moet doen geen risico te lopen.


Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn alle tot een natuurlijkpersoon te herleiden gegevens. Denk aan naam, (email)adres en telefoonnummer, maar ook aan een IP-adres, een foto van een persoon, een kenteken en een bankrekeningnummer. 


En wat is verwerken?

Je verwerkt persoonsgegevens als je ze vastlegt of gebruikt. Bijvoorbeeld ordenen, opslaan, raadplegen, doorsturen of verwijderen.


De jurist vertelt aan Bob dat ook als hij alleen maar een lijst contactpersonen bijhoudt die interessant voor zijn bedrijf kunnen zijn hij gegevens verwerkt. Ook als hij een website heeft waarop hij cookies heeft geplaatst, verwerkt hij waarschijnlijk persoonsgegevens. Hij moet dan voldoen aan de eisen uit de wet, de AVG.


Maar wat moet Bob doen?

De jurist vertelt dat Bob moet kunnen aantonen dat hij aan de wet voldoet. Hij moet een register bijhouden van wat hij met welke gegevens doet. Dit heet een verwerkingsregister. Ook moet hij iedereen van wie hij persoonsgegevens verwerkt informeren over wat hij met hun gegevens doet. Dat kan met een privacyverklaring.


Verwerkingsregister

Bob heeft geen idee hoe hij een verwerkingsregister moet opstellen. De jurist helpt hem op weg en vertelt Bob dat hij bijvoorbeeld in een Excel bestand voor elke bedrijfsactiviteit onder andere het volgende moet noteren:

 • welke soorten persoonsgegevens hij verwerkt, 
 • met welk doel hij dat doet
 • welke groep personen daarbij betrokken is
 • hoe lang hij de gegevens bewaard
 • met wie hij de gegevens deelt


Privacyverklaring

Gelukkig vertelt de jurist ook wat Bob zoal in de privacyverklaring moet opnemen. Bob krijgt het volgende lijstje.

 • Waarom hij de persoonsgegevens verwerkt,
 • Op welke grondslag hij dat doet,
 • Hoe lang hij de gegevens bewaard,
 • Of hij de gegevens met andere deelt,
 • Wat de rechten zijn van degene van wie hij gegevens verwerkt en
 • Wat cookies zijn en wat hij daarmee doet

Bob weet wat hij moet doen, hij kan aan de slag! 

En als hij weer tegen iets aanloopt? Dan belt hij gewoon weer met de Juridische Adviesdesk, aangeboden door Verzekeringen24. De jurist van DAS begrijpt hem en helpt hem graag verder!


*naam is gefingeerd