Het corona-virus houdt ons allemaal bezig. Wij hebben gemerkt dat het ook vragen oproept over hoe het zit met de dekking op de reisverzekering en het eventueel annuleren van een al geboekte vakantie. In deze blog leggen wij uit hoe het zit.


Annuleringsdekking

Een annuleringsdekking op een reisverzekering is vooral gericht op onverwachte gebeurtenissen in je eigen situatie. Hiermee bedoelen wij bijvoorbeeld, wanneer je zelf ernstig ziek wordt of wanneer mensen in je directe omgeving (ouders, kinderen, grootouders) ziek worden of komen te overlijden en je daardoor je reis moet annuleren. Er moet sprake zijn van een onzeker voorval in je eigen situatie en dit mocht niet al spelen voordat je de annuleringsverzekering afsloot.


Het annuleren wegens het heersen van het corona-virus op je vakantiebestemming valt hier niet onder. Wij adviseren je, wanneer je niet meer op reis wilt, om contact op te nemen met het reisbureau of touroperator waar je de reis geboekt hebt. Soms kun je om boeken naar een andere locatie of een andere datum.


Ook wanneer er sprake is van een negatief reisadvies of reisverbod geldt voor jouw geboekte bestemming dat er geen dekking is voor annulering.


Besmetting tijdens vakantie

Maar wat nou als je al op reis bent en je raakt besmet met het corona-virus? Is hiervoor dan dekking op je reisverzekering? Mocht je ziek worden op reis dan kun je contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering.  Indien je medische kosten hebt meeverzekerd op je reisverzekering, dan valt deze hulpverlening zeker onder de dekking van je reisverzekering.  Het maakt voor deze dekking niet uit wat voor soort ziekte het betreft.


Wanneer je op je vakantiebestemming door het corona-virus in quarantaine moet of het openbaar vervoer vertraagd is door een uitbraak van het virus, dan krijg je géén verblijfkosten vergoed. Een virusuitbraak is géén verzekerde gebeurtenis. Neem ook dan contact op met het reisbureau, touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.


Besmetting voorafgaand aan je vakantie

Mocht je voorafgaand aan je reis zelf besmet raken met het corona-virus en je hebt een annuleringsverzekering afgesloten dan kom je wel voor een annuleringsvergoeding in aanmerking. Ook wanneer directe gezins- of familieleden (eerste en tweedegraads) het corona-virus krijgen en zij blijken ernstig ziek, dan kun je je reis annuleren en een vergoeding verwachten van de verzekeraar.


Heb je meer vragen over het corona-virus? Kijk dan op de website van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hier kun je de meest recente informatie vinden.


Ook meer reisadviezen zijn te vinden via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.