Iedereen die een autoverzekering heeft, kent de term schadevrije jaren wel. Maar hoe het nou echt precies in elkaar steekt en wat het inhoudt, is toch voor veel mensen redelijk vaag.


Schade vrije jaren bouw je op als je een auto verzekerd hebt op jouw naam en als je schadeloos rijdt. Dat wil zeggen als jij geen schade veroorzaakt. Elk jaar zonder schade is een extra schadevrij jaar. Deze schadevrije jaren geven je korting op de autoverzekering. En naarmate je schadevrije jaren groeien, groeit ook jouw korting.


Schade

Dan gebeurt het toch, je veroorzaakt schade bij iemand anders. Helaas gebeurt dit ook, in veel gevallen zal je verzekeraar dan deze schade betalen. Hoe hoog of hoe laag het schade bedrag ook is, jij valt 5 schadevrije jaren terug. Ook verandert hierdoor je premie. Je kan terug vallen tot -5 schade vrije jaren.


Mocht je meer dan 15 schadevrije jaren hebben opgebouwd dan heb je helaas nog meer pech. De schadevrije jaren worden dan altijd op 10 gezet! Dus soms kan je wel 10 tot 15 jaren terugvallen. Hierdoor verandert je premie! Bij een kleine schade adviseren wij altijd waar mogelijk het schade bedrag terug te betalen. Dit kan vaak tot een jaar na schade datum. Mocht je dit doen, dan herstelt de verzekeraar je schadevrije jaren naar het aantal jaren voor de schade incl. de bijbehorende premie. Je kan uiteindelijk terug vallen naar -5 schade vrije jaren.


2de gezinsauto

Soms komt er een 2de gezinsauto bij. Dit zou inhouden dat je nogmaals onderaan de ladder begint met opbouwen van schadevrije jaren. Omdat je schadevrije jaren niet gedeeld kunnen worden onder 2 auto’s. Helaas voor de premie ongunstig, maar bij eventuele schade wel gunstig. Er zijn een aantal verzekeraars die hanteren een 2de auto regeling. Hiervoor moet je wel beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onder brengen. Hierdoor krijgt de 2de auto alleen de korting van de schadevrije jaren van de eerste auto. Hij krijgt niet de schadevrije jaren zelf!


Roydata

Verzekeraars werken met het landelijke Roydata systeem. Op het moment dat een verzekering stopt, zetten verzekeraars de opgebouwde schade vrije jaren in dat Roydata systeem. Een nieuwe verzekeraar kan die jaren weer in gebruik nemen. Maar als deze jaren niet beschikbaar zijn voor een nieuwe verzekeraar (omdat de vorige verzekeraar ze nog in gebruik heeft), zullen zij na controle (die gebeurt vaak na 6 weken) besluiten de schadevrije jaren weer op 0 te zetten. Dit geeft helaas extra premie kosten. Uiteraard stellen zij je hiervan op de hoogte. En mocht het noodzakelijk zijn kunnen de jaren altijd opnieuw gecontroleerd worden (mocht bijv. je oude verzekeraar per abuis je jaren niet hebben vrijgegeven).


Bedrijfsauto

Ook kan het voorkomen dat je voor je bedrijf een auto aanschaft, waarvoor je een zakelijke autoverzekering nodig hebt. Ook hiervoor geldt bovenstaande regel met de schadevrije jaren. Jaren die je privé al hebt opgebouwd, kunnen niet gedeeld worden met een zakelijke autoverzekering. Helaas in veel gevallen ook niet als 2de auto bij dezelfde verzekeraar.

Dus zou je met een zakelijke auto weer beginnen onderaan de ladder met 0 schadevrije jaren.

Mocht het zo zijn dat je geen privé auto meer hebt, dan staan je schadevrije jaren vrij in Roydata. Deze jaren kan je afstaan aan je bedrijf middels een afstandsverklaring. Daardoor worden je schadevrije jaren toch gebruikt en je ontvangt de korting die daarbij hoort! Wij kunnen je helpen met deze overgang van schadevrije jaren.


Premie berekenen

Bij ons kan je zelf eenvoudig online een premieberekening maken voor je autoverzekering. Voor privé, zakelijk en bestelauto.